ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2019

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία (ΚΥΜΕ) προκηρύσσει διαγωνισμό συγγραφής δημοσιογραφικού άρθρου φιλοσοφικού προβληματισμού  και  έκφρασης ιδεών με θέμα: «Μαθηματικά και Τέχνες».

Το άρθρο θα είναι διερευνητικού/ αποδεικτικού τύπου και αναμένεται από τους μετέχοντες στο διαγωνισμό να αναφερθούν στη σχέση και αλληλεπίδραση των Μαθηματικών και των Τεχνών.

Σκοποί του διαγωνισμού:

(α) Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους αναφορικά με τις πτυχές αμοιβαίας συνεισφοράς των Μαθηματικών και των Τεχνών στην ανθρώπινη ύπαρξη.

(β) Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενσκήψουν σε ιστορικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της ζωής του ανθρώπου όπου συναντώνται και αλληλοεπιδρούν τα Μαθηματικά και οι Τέχνες και να επισημάνουν τυχόν θετικά (ή και αρνητικά) συνεπακόλουθα από αυτό το συναπάντημα.

(γ) Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναφερθούν σε πτυχές αμοιβαίας συνεισφοράς για δημιουργικότητα, ενίσχυση και ανάπτυξη της ανθρώπινης υπόστασης.

(δ)  Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναφερθούν σε κοινά χαρακτηριστικά των Μαθηματικών και Τεχνών ως μέσων για επικοινωνία και συμβολική έκφραση ή αναπαράσταση ιδεών και νοημάτων, καλύπτοντας τόσο αφηρημένες όσο και συγκεκριμένες έννοιες,  πτυχές και εκφάνσεις  της ανθρώπινης υπόστασης.

(ε) Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισημάνουν το δημιουργικό ρόλο των Μαθηματικών για δημιουργία σε τομείς των Τεχνών και αντίστροφα. Επίσης να επισημάνουν και τεκμηριώσουν πτυχές έμπνευσης των ασχολουμένων με τα Μαθηματικά από τις Τέχνες και αντίστροφα.

(στ) Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας μέσα από γραπτό λόγο.

Στο Διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν μαθητές Γυμνασιακού και Λυκειακού  Κύκλου της Μέσης Εκπαίδευσης των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων της Κύπρου.

Η προθεσμία υποβολής των άρθρων είναι η 14η Δεκεμβρίου 2018, μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Τα γραπτά άρθρα που θα ετοιμαστούν θα πρέπει να σταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση cms@cms.org.cy σε μορφή WORD και σε μορφή PDF ταυτόχρονα στο ίδιο email. Στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος να γραφτεί “Διαγωνισμός Μαθηματικού Άρθρου 2019”.

Οι συγγραφείς των 10 καλύτερων άρθρων που θα διακριθούν για κάθε επίπεδο, Γυμνάσιο και Λύκειο, θα κληθούν να παρουσιάσουν το άρθρο τους και τις θέσεις τους και να απαντήσουν σε προφορικά ερωτήματα των αξιολογητών.  Στη συνέχεια και με βάση αυτή τη συνέντευξη θα απονεμηθούν τα ακόλουθα βραβεία για το κάθε επίπεδο:

(α)  1ο  Βραβείο:  Δίπλωμα επιτυχίας, Tablet και δωρεάν εγγραφή στο επόμενο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά και το επόμενο EUROMATH.

(β)  2ο  Βραβείο:  Δίπλωμα επιτυχίας, Βιβλίο και δωρεάν εγγραφή στο επόμενο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά.

(γ)  3ο  Βραβείο:  Δίπλωμα επιτυχίας, Βιβλίο.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Όρους-Κανονισμούς και την ετοιμασία του Άρθρου μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Νέα

Χορηγοί και Συνεργάτες

Πόροι